Önemli

"... Yaşamımızı sürdürmek için üç temel ihtiyacımız var: hava, toprak, su. Cep telefonumuz, arabamız olmadan, her boş zaman bulduğumuzda seyahat etmeden, her gün farklı elbise giymeden yaşayabiliriz, ama havasız, susuz ve topraksız yaşayamayız.
İhtiyacımız olmayan şeyleri elde etmek için ihtiyacımız olanları harcıyoruz.
biz bu noktaya kendi kendimize gelmedik 50lerde girdiğimiz yolda 80lerden sonra hızımızı artırarak daha çok tüketmeye elimizdekini atıp yenilerini tüketmeye şartlandık.
Etrafınızdaki ilanlara bu gözle yeniden bakın: "Asla daha azıyla yetinme.", "Daha fazlasını iste." "Sen buna değersin." Oysa bugün bizim ihtiyacımız olan sloganlar bunlar değil.
"Gerekenden fazlasını kullanma","İşe yarıyorsa yenisi alma", "Daha büyüğüne ihtiyacın yok" demenin güzelliği ve etkili yollarını bulmalıyız.
Çok harcamanın itibar kaybettirdiği tasarruf edenin takdir edildiği bir kültür inşa etmeliyiz.
Toplumsal yapımızı insanların daha az üretip daha az tüketerek yaşamını sürdürebileceği ama kimsenin de işsiz kalmayacağı biçimde yeniden kurmamız gerekiyor.
İnsanoğlu mutluluğun tüketmekte değil kendisinin ve çevresindekilerin farkına varmakla elde edebileceğini öğrenmek zorunda. Şarkı söylemek dansetmek birbine sarılmak yaşamdan daha çok keyif almak için çok para gerekmiyor biz gerektiğinisanıyoruz yalnızca..."
İlhan Bilge- Grafik Tasarım Dergisi No:27- Aralık 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder