Tiyatro salonlarından, Intiharın Genel Provası, Dusan Kovacevic

Unutulması zor final sahnesi ve Serhat Kılıç ‘ın fevkalede performansı bu oyunu izlemeniz için sebepler listesinden sadece 2 madde. Özellikle “insana hayat veren dans” sahnesi son yıllarda izlediğim en güzel tiyatro bölümüydü diyebilirim. Tek perdelik ve 1,5 saat süren bu oyundan çıkarken aklımda 2 konu vardı; “Duşan Kovaçeviç” ve “kurt neden ot yemez”?
Kovacevic, Emir Kusturica’nın yönettiği “Yeraltı” (Underground,1995) isimli filmin senaryosunu yazmış. Tiyatro oyunları 17 dile çevrilmiş ve aynı zamanda çeşitli Avrupa ülkelerinde Sırbistan büyükelçiliği yapmış. Intiharın genel provası 2008 yılında yazdığı son oyunu.
“Kurt neden ot yemez?” sorusunun cevabı için ipucları “kimler ot yer?” ve “kurtlar ne yer?” , detayları ögrenmek isteyenler oyunu seyretmeli.
Konu: Tuna nehri üstünde intihar etmek isteyen bir adam ve onu intihardan vazgeçirmeye çalışan insanların çevresinde gelişen hikaye. Kovacevic, bu oyunu birçok gazetedeki gerçek intihar haberlerini okuduktan sonra yazmaya karar veriyor. Tiyatro girişindeki panoya asılmış olan Türkiye’den intihar haberleri de iyi düşünülmüş bir ayrıntı.
Bilgi : Şehir Tiyatroları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder